Tuinen van Hornmeer

Opdrachtgever:
Thunnissen

Omvang:
31 appartementen
3.750 m² BVO

Status:
2021 — Eerste prijs competitie
2022 — Planontwikkeling
2023 — Oplevering

Samenwerking:
Bureau B+B
Van Manen

Projectsite:
De Tuinen van Hornmeer

De Tuinen van Hornmeer in Aalsmeer, bestaande uit 80 woningen, heeft een divers aanbod van verandawoningen, parkwoningen, twee-onder-een-kappers en appartementen die bijdragen aan de eigen identiteit van de wijk. Karakteristiek aan het ensemble is de kleinschaligheid, intimiteit, contact met het landschap en de bijzondere zichtassen die de perspectief van de polderassen benadrukken. De architectonische eenheid wordt gekenmerkt door zorgvuldig materiaalgebruik, horizontale gevelbanden, metselverbanden en subtiele variaties in kleurnuances. Het versterken van de groene parkstrook staat centraal, waarbij de bestaande bomen op de locatie zoveel mogelijk behouden blijven en wateroverlast wordt beperkt.

De appartementen aan de kop zullen als baken en als herkenningspunt van het ensemble dienen. Een rationeel en solitair blok, opgetrokken uit een dieprode baksteen, met rood-betonnen accenten geven de plek een aards karakter. Een subtiel verschil in de voegkleur draagt bij aan de gelaagdheid van het blok. De aandachtig vormgegeven entree-zone zorgt voor een gastvrije ontvangst van de toekomstige bewoner. De bijzondere verkeersruimte is ruim en licht opgezet om interactie tussen de bewoners te vergroten. Door het integreren van zitplekken, grenzend aan een van de pleinen van het ensemble met een speelplek, wordt deze plek een van belangrijke ontmoetingsplekken van het gebied. Het blok bestaat uit 31 ruime appartementen (middenhuur en sociaal) met grote zonnige buitenruimten. Alle woningen hebben uitzicht op het park en de bovengelegen appartementen zullen zelfs vrij uitzicht hebben op de Westeinderplassen.

Het ensemble is een aaneenschakeling van pleintjes, tuinen en speelplekken waar toevallige ontmoetingen gestimuleerd worden. Collectiviteit, zichtbare duurzaamheid en kwalitatieve architectuur draagt bij aan een bijzonder stukje Aalsmeer.

No items found.