Pompentoren — Ichtegem (BE)

Opdrachtgever:
Gemeente Ichtegem (BE)

Status:
Vergunning

Oplevering:
2021

Samenwerking:
Studio BLAD
Bureau Bouwtechniek
BAS bvba
Workshop Architecten

De pompentoren in Eernegem bevindt zich langs de Stationsput en de voormalige spoorlijn 62, die nu een recreatieve fietsroute is. Het is het voormalige pompgebouw voor de waterbevoorrading van het spoorwegennet in de regio.

Deze toren moet omgevormd worden tot een uitkijktoren van waaruit je de omgeving kunt observeren. Zo wordt een stukje erfgoed langs de G62 beleefbaar gemaakt.

Om de schoonheid en elegantie van het bestaande pompgebouw te behouden is gezocht naar een ingreep waarbij de bestaande kenmerken versterkt en letterlijk verheven worden. De top van de bestaande toren wordt afgezaagd en zal als uitkijkplateau dienen. Een nieuw toe te voegen constructie zal de drager worden van het plateau.

Constructie en routing zijn met elkaar verweven. De trapbomen dienen als windverbanden en de bordessen koppelen de kolommen met elkaar voor een constructief en dragend geheel. Dit nieuwe deel zal bekleed worden met een gaasnet om de ingreep diffuus en onopvallend in zijn omgeving te laten lijken.

De uitkijktoren bied op 18 meter hoogte zicht op de polders, weilanden en de hoogteaccenten in de nabije omgeving.

No items found.