Blok 16 — Oostenburg

Opdrachtgever:
VORM Ontwikkeling

Omvang:
126 appartementen + restaurant
9.350 m² BVO

Status:
Uitvoering

Oplevering:
2022

Samenwerking:
Workshop Architecten

Blok 16 is een baken op een belangrijk kruispunt op Oostenburgereiland. De architectuur is rationeel en leesbaar, maar genuanceerd in de detaillering. Hoe dichter bij je het gebouw komt, hoe meer je ontdekt. 

Het blok is volledig opgetrokken uit rood uitgewassen en lichtgestraald beton, een verwijzing naar het industriele kleurenpalet van de context. Het gekozen materiaal. De sokkel, gematerialiseerd in uitgewassen beton, moet een zwaar en dragend karakter hebben en de toren vlak en licht reflecterend. Met zonsopgang en -ondergang zal dit een bijzonder effect hebben. De keuze voor diepe negges in de sokkel, en ondiepe negges met vlak gedetailleerde glazen hekken in de bovenbouw zal dit effect versterken.

Een doorgaande poort, centraal in het gebouw, vormt de entree van het gebouw. In het hart van de poort en dus in het hart van het gebouw staat de bewoner in het atrium. Tevens ook de plek waar de bewoner de lift of de trap kan pakken. Deze ruimte staat in verbinding met de horecaruimte en de werkspoorhal. Door deze verbinding is de bewoner altijd onderdeel van de stad.

Het zonovergoten atrium zorgt voor een bijzondere beleving van de rondgang/galerij van de eerste 6 lagen. In het atrium is de constructie van het gebouw ontbloot en dus zichtbaar. Een unieke ruimte die niet vanzelfsprekend is woongebouwen. Door het overdimensioneren van de constructie is het mogelijk deze te voorzien van geïntegreerde plantenbakken en een irrigatie systeem. Het atrium is neutraal, licht en terughoudend gematerialiseerd in grijs en wit tinten dat in contrast staat met de dieprode kleur van de exterieur van het gebouw.

No items found.