An (extra)ordinary row of houses

Afstudeerproject 2017 – 2018

Academie van Bouwkunst Amsterdam

Op de oevers van de straat Dassenbos in Hoofddorp ligt een stuk niemandsland gevuld met verloren volkstuinen. Ooit stond hier een boomgaard gevuld met populieren, iepen en esdoorns waar vroeger boomhutten werden gebouwd. Er zijn negen ensembles ontworpen, verdeeld over dit stuk niemandsland. Op basis van negen uitgeschreven herinneringen aan het opgroeien in deze straat is door middel van een ontwerpende analyse een vertaling gemaakt van herinnering naar architectuur. 

De opzet van de ensembles is gebaseerd op het bestaande rijtjeshuis. De ensembles zijn compact opgezet en bestaan uit vier of zes huizen. De woningen worden ontsloten door een gedeelde stenen kamer. De tuinen, aan de buitenzijde van de stenen ensembles, vormen een zachte overgang met de nieuwe boomgaard, gevuld met grijs-witte berken en kleurrijke collectieve bloemenvelden. 

De woningen zelf zijn gebouwd als houten hutten. De woonkamers op de begane grond vormen de overgang tussen de collectieve stenen buitenkamer en de beschutte houten hut. Vanuit deze houten wereld is er altijd een relatie met het nieuw berkenbos. Op de begane grond zijn dat de afbladerende stammen en op de verdiepingen de kruinen van de bomen zorgen voor beschutting. 

No items found.